Op MIJNfreedom is het mogelijk om authenticatie sessies te zien en hieromheen regels aan te maken. Op deze pagina vertellen we je er meer over.

Wat zijn Authenticatie Sessies?

Authenticatie Sessies zijn zogenaamde 'sessies' waarbij er per sessie wordt aangegeven of er een inlog-poging is gedaan op je account of je webmail. Ook staat erbij of deze poging geslaagd is en vanaf welk IP-adres of vanaf welke dienst deze aanvraag werd gedaan. Je ziet dus een overzicht van welke IP-adressen er inloggen op jouw account.

Je kunt dit overzicht zien door in te loggen op MIJNfreedom. Klik in het menu op Account, vervolgens op 'Authenticatie' en daarna op 'Sessies'.

Wat zijn Authenticatie Regels?

Zie je een aanmelding van een IP-adres welke je zou willen blokkeren? Wil je voor IMAP inlogs vanaf een bepaald IP-adres een ander wachtwoord gebruiken? Wil je webmail ontoegankelijk maken voor iedereen? Dat kan allemaal dankzij authenticatie regels. Je kunt dit instellen door in te loggen op MIJNfreedom en vervolgens in het menu te kiezen voor 'Account', 'Authenticatie', 'Regels'.

Er staat sowieso een basisregel al in het systeem, dit is de regel dat je met je aangemaakte wachtwoord voor je account mag inloggen op alle diensten.

Authenticatie regels instellen

Hieronder vind je een stappenplan voor een paar simpele regels die je zou kunnen gebruiken.

Stap 1

Log in op MIJNfreedom. Je gebruikersnaam is je e-mailadres dat je hebt gekregen bij het aanvragen van je internetabonnement van Freedom. Ben je nog nooit ingelogd of ben je het wachtwoord vergeten? Klik dan op ‘Wachtwoord vergeten?’, zodat je je wachtwoord kunt instellen en vervolgens kunt inloggen.

Bekijk ook de pagina "Ik ben mijn wachtwoord vergeten" voor instructies.

Stap 2

Klik in het menu op 'Account' en vervolgens op 'Authenticatie' en 'Regels'.

Stap 2

Klik op 'Nieuwe regel'.

Stap 3

Vul de informatie in waarmee je de regel wilt aanmaken.

• Vul bij Naam de naam in die je de regel wilt geven.
  • Bij Dienst selecteer je de dienst waarvoor de regel moet gaan gelden. Je kunt kiezen uit:
    • Dashboard (de MIJNfreedom omgeving)
    • IMAP (voor imap.freedom.nl, om mail clients in te stellen)
    • Webmail
    • SMTP (voor smtp.freedom.nl, dus het uitgaande mailverkeer in een client)
    • Calendar (wordt nog niet actief ondersteund door ons, maar voor de calendar server kan je ook een ander wachtwoord opgeven)
    • All (de regel geldt voor ALLE diensten)
  • Bij Authenticatie Methode selecteer je of je de toegang voor de dienst met een wachtwoord wilt beveiligen (Password) of dat je alles wilt afsluiten (Forbidden).
  • Bij IP adres of range geeft je het IP-adres op waarvoor de regel moet gelden. Dit kan zowel een IPv6 als IPv4 adres zijn. Is het een range? Vul dan achter het IP-adres door middel van een `/` het subnet. Voor ALLE IPv4-adressen vul je bijvoorbeeld 0.0.0.0/0 in. Voor alle IPv6-adressen is dit bijvoorbeeld ::/0.
  • Vul bij Wachtwoord het wachtwoord in dat je wilt gaan gebruiken voor deze regel.

LET OP! Je kunt met deze regels de toegang blokkeren voor allerlei soorten diensten en MIJNFreedom. Dat kan dus betekenen dat je door middel van deze regel je jezelf de toegang ontzegt voor een bepaalde dienst, zonder dat je dit zou willen. Zorg er daarom voor dat je de regels die je aanmaakt altijd 2x controleert voordat je op de knop 'Opslaan' klikt.

Het zou zo moeten zijn dat je jezelf de toegang tot MIJNFreedom niet ontzegt, zodat je wijzigingen altijd nog ongedaan kan maken. Maar er zijn regels die dit mogelijk bemoeilijken. Check dit goed.

Stap 4

Klik op 'Opslaan' om de regel op te slaan.

Voorbeelden

De voorbeelden hieronder kunnen afwijken van de regels die je zelf moet instellen. Controleer daarom altijd je eigen instellingen en zorg ervoor dat je de juiste gegevens invoert. Je bent zelf verantwoordelijk voor de regels die je hier in stelt.