Naar de inhoud Naar het menu

Hieronder leggen we je uit hoe je de snelheid van je internet kunt testen. 

Meer weten over de snelheid van het internet? Lees dan dit artikel.

Snelheid kun je het beste testen door de computer direct bekabeld op het modem aan te sluiten en daarbij het draadloze netwerk tijdelijk op de FRITZ!Box uit te zetten. Over het draadloze netwerk kun je de snelheid niet goed testen. Dit komt door storingen die van buitenaf op het draadloze netwerk inspelen of blokkades in huis. Denk hierbij aan metalen voorwerpen, magnetrons, andere WiFi-netwerken, aquariums, etc.

Stap 1

Controleer eerst welke snelheid je hebt afgenomen. 

Heb je een abonnement via glasvezel? Bekijk dan je laatst ontvangen factuur. Je ziet hierop staan Internet Glasvezel .... Mbit/s. 

Heb je een abonnement via DSL? Bekijk dan je contract. Je ziet hierop staan onder het kopje Freedom DSL welke download- en uploadsnelheid je hebt.

Stap 2

Zet het draadloze netwerk op je router tijdelijk uit op de FRITZ!Box door de knop 'Wireless' of 'WLAN' in te drukken.

Sluit de computer waarmee je de test gaat doen aan met een netwerkkabel (cat5e of hoger) direct op de router en ontkoppel alle andere netwerkkabels voor de duur van de test.

Stap 3

Zorg er voor dat de computer een netwerkadapter heeft die minimaal 1Gbit/s aan kan en een harde schijf die snel genoeg is. Het beste resultaat krijg je als de computer beschikt over een SSD.

Stap 4

Software op de computer kunnen de snelheidstest beïnvloeden. Bijvoorbeeld VPN software, Netwerk optimalisatie software of firewalls. Zorg ervoor dat je op de computer zoveel mogelijk programma's die de snelheid kunnen beïnvloeden afsluit.

Dit is vaak uit te sluiten door de test op meerdere computers en apparaten te voltooien.

Stap 5

Voer de speedtest uit. Zorg er altijd voor dat je een server kiest in Nederland zelf. Daarbij is de snelheid natuurlijk ook afhankelijk van de connectie naar de geselecteerde server toe.

Let op dat niet iedere site even betrouwbaar is qua test. We vroegen onze Freedom collega's waar je het beste zo'n snelheidstest kunt doen en zij gaven de volgende sites als tip door:

Stap 6

Log in op je FRITZ!Box. Ga je naar http://fritz.box/ of http://192.168.178.1/.

Log in met het wachtwoord dat op je FRITZ!Box staat. Kijk op de onderzijde of achterzijde van je modem naar 'FRITZ!Box Password' met daaronder een bestaand Engels woord met cijfers. Gebruik dat wachtwoord om in te loggen.

Let op: Krijg je een melding in je browser bij het inloggen op de FRITZ!Box waarin staat dat je wachtwoord onderschept zou kunnen worden of dat de verbinding niet beveiligd is, geen paniek! Deze boodschap krijg je standaard bij het inloggen op de FRITZ!Box.

Ga vervolgens naar het kopje 'Internet' en klik vervolgens op 'Online Monitor'. Je ziet hier een grafiek met de huidige up- en downloadsnelheid. De snelheid die je in deze grafiek ziet staan is wat er daadwerkelijk aan snelheid door de FRITZ!Box wordt verwerkt. 

Geeft de snelheidstest niet het resultaat dat je verwacht? Volg dan de stappen op de pagina internet werkt niet naar behoren.

Wil je meer weten over de snelheid van je verbinding en waarom je mogelijk een lagere snelheid haalt, bekijk dan dit artikel

Vond je deze helpdesk-pagina nuttig?

Let op: we kunnen niet reageren op het bericht dat je hier achterlaat. Heb je een vraag of ontvang je graag een reactie? Stuur dan een mailtje naar helpdesk@freedomnet.nl.