Om computers op internet via hun naam te kunnen benaderen (zoals 'www.freedom.nl') bestaat er een systeem dat namen in nummers vertaalt: het Domain Name System (DNS). Dit systeem werkt ook de andere kant op, en vertaalt dan nummers naar namen. Dat noemen we 'Reverse DNS'.

Als je een aansluiting hebt bij Freedom, heb je een vast IPv4 adres (bijvoorbeeld 192.0.2.1). Standaard heeft die de naam 1-2-0-192.connected.by.freedominter.net'. Die werkt zowel voor DNS als Reverse DNS.

Er kunnen situaties zijn waarin je graag een eigen naam wilt kiezen. Je kunt dan in de omgeving MIJNFreedom de naam instellen. Het gedeelte 'connected.by.freedominter.net' is verplicht wegens veiligheidsredenen, zodat niemand een naam kan instellen die klinkt alsof het een dienst is die Freedom Internet levert. Wanneer je ‘thuisadres’ aan de naam zou willen toevoegen, ziet die er als volgt uit: thuisadres.connected.by.freedom.nl.

Wanneer je een eigen domein hebt is het in de toekomst ook mogelijk onder dat domein zelf een naam in te stellen zonder 'connected.by' erin. Bijvoorbeeld 'thuiskantoor.eigendomein.nl'.

Voor IPv6 werkt dit hetzelfde. Op dit moment kun je een naam kiezen voor je hele /48 range, in de toekomst gaan we het mogelijk maken ook individuele adressen namen te geven.

Stap 1

Log in op MIJNfreedom. Je gebruikersnaam is je e-mailadres dat je hebt gekregen bij het aanvragen van je internetabonnement van Freedom. Ben je nog nooit ingelogd? Klik dan op ‘Wachtwoord vergeten?’, zodat je je wachtwoord kunt instellen en vervolgens kunt inloggen.

Stap 2

Kies in het menu voor 'Internet' en klik in het opengeklapte menu op 'Reverse DNS'.

Stap 3

1. Onder ‘IPv4 adres’ zie je jouw huidige IPv4 adres staan. Onder ‘Hostname’ kun je de naam wijzigen die komt te staan voor ‘.connected.by.freedominter.net’.
  2. Onder ‘IPv6 adres’ zie je jouw huidige IPv6 adres staan voor alle /48. Je kunt de naam voor alle /48 wijzigen door onder ‘Hostname’ een naam in te vullen die voor ‘.connected.by.freedominter.net’ komt te staan. Dit kan eventueel dezelfde naam zijn als die je hebt gekozen bij IPv4. Een hostname per IPv6 adres toewijzen komt op een later moment.

Stap 4

Klik op ‘Opslaan’.

Let op: het kan tot 24 uur duren voordat deze nieuwe instellingen overal bekend zijn.