Om computers op internet via hun naam te kunnen benaderen (zoals 'www.freedom.nl') bestaat er een systeem dat namen in nummers vertaalt: het Domain Name System (DNS). Dit systeem werkt ook de andere kant op, en vertaalt dan nummers naar namen. Dat noemen we 'Reverse DNS' of een 'PTR record'.

Als je een aansluiting hebt bij Freedom, heb je een vast IPv4 adres (bijvoorbeeld 192.0.2.1). Standaard heeft die de naam 1-2-0-192.connected.by.freedominter.net'. Die werkt zowel voor DNS als Reverse DNS.

Er kunnen situaties zijn waarin je graag een eigen naam wilt kiezen. Je kunt dan in de omgeving MIJNFreedom de naam instellen. Het gedeelte 'connected.by.freedominter.net' is daar verplicht wegens veiligheidsredenen, zodat niemand een naam kan instellen die klinkt alsof het een dienst is die Freedom Internet levert. Wanneer je ‘thuisadres’ aan de naam zou willen toevoegen, ziet die er als volgt uit: thuisadres.connected.by.freedom.nl.

Voor IPv6 werkt dit hetzelfde. Op dit moment kun je alleen een PTR-record instellen in de MIJNFreedom omgeving voor het eerste IPv6 adres uit je range (dit eindigt op :: en is feitelijk ::0 ), in de toekomst gaan we het hier mogelijk maken ook individuele adressen uit de range in te kunnen stellen.  Een PTR-record op de volledige range zetten is niet mogelijk.

Wil je een PTR-record instellen voor een enkel IPv6 adres uit je toegewezen /48 range? Dan kunnen wij dit handmatig voor je aanpassen. Zie hiervoor de instructies aan de onderkant van deze pagina.

Eigen domein
Wanneer je een eigen domein hebt is het in de toekomst ook mogelijk onder dat domein in de MIJNFreedom omgeving zelf een naam in te stellen zonder de toevoeging 'connected.by'. Bijvoorbeeld 'thuiskantoor.eigendomein.nl'. Op dit moment is dit nog een handmatig proces. Zie hiervoor de instructies aan de onderkant van deze pagina.

Stap 1

Log in op MIJNfreedom. Je gebruikersnaam is je e-mailadres dat je hebt gekregen bij het aanvragen van je internetabonnement van Freedom. Ben je nog nooit ingelogd of ben je het wachtwoord vergeten? Klik dan op ‘Wachtwoord vergeten?’, zodat je je wachtwoord kunt instellen en vervolgens kunt inloggen.

Bekijk ook de pagina "Ik ben mijn wachtwoord vergeten" voor instructies.

Stap 2

Kies in het menu voor 'Internet' en klik in het opengeklapte menu op 'Reverse DNS'.

Stap 3

1. Onder ‘IPv4 adres’ zie je jouw huidige IPv4 adres staan. Onder ‘Hostname’ kun je de naam wijzigen die komt te staan voor ‘.connected.by.freedominter.net’.
  2. Onder ‘IPv6 adres’ zie je het eerste IPv6 adres uit je toegewezen /48 range (deze eindigt met ::). Je kunt de naam wijzigen door onder ‘Hostname’ een naam in te vullen die voor ‘.connected.by.freedominter.net’ komt te staan. Dit kan eventueel dezelfde naam zijn als die je hebt gekozen bij IPv4. Een hostname per IPv6 adres toewijzen komt op een later moment.

Stap 4

Klik op ‘Opslaan’.

Let op: het kan tot 24 uur duren voordat deze nieuwe instellingen overal bekend zijn.

Instructies voor het instellen van Reverse DNS voor je eigen domein

Voordat we de reverse DNS voor je kunnen instellen zul je ervoor moeten zorgen dat het A-record en eventueel AAAA-record op je domein goed verwijzen naar de IP-adressen (IPv4 of IPv6) op je verbinding. Reverse DNS instellen voor een range is niet mogelijk. Dit doe je in de DNS configuratie van de partij waar je domein staat.

Hierna kun je ons een mailtje sturen naar helpdesk@freedomnet.nl. Hieronder de gegevens die we graag van je ontvangen:

- Postcode en huisnummer;
- Het klantnummer (Fxxxxxxx);
- Het hoofdaccount, dat is je @freedom.nl e-mailadres; Of - Het bij ons bekende contact e-mailadres.

Het klantnummer kan je vinden door met je hoofdaccount in te loggen op: https://mijn.freedom.nl/.

Daarnaast ook natuurlijk:

- De IP-adres(sen) waarvoor je reverse DNS wilt instellen
- De hostnaam (iets.domeinnaam.nl of iets.iets.domeinnaam.nl of domeinnaam.nl... etc)

Let op dat dit een handmatig proces is. Dus het kan soms even duren voordat we er aan toe komen om het mailtje voor je op te pakken. Heeft het haast? Bel dan even achter je mailtje aan naar de helpdesk.