WiFi is een techniek voor draadloos internet, die door middel van radiogolven apparaten met elkaar verbindt. Zo kun je binnen een bepaalde straal internetten zonder kabel. We gebruiken WiFi op onze smartphone, tablet, laptop, maar steeds vaker ook op je thermostaat, lampen, deurbel, speakers of zelfs zonnepanelen. WiFi is daarom niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Best wel vervelend dus wanneer het hapert, zorgt voor slecht bereik of je website er 5 seconden over doet voordat hij is geladen.
WiFi is echter een onderdeel van je thuisnetwerk, daar heeft Freedom over het algemeen minder invloed op. Wel kunnen we je voorzien van tips, om ervoor te zorgen dat je het beste uit je WiFi-verbinding naar boven haalt.
Wat heb je nodig om WiFi te gebruiken?
Om WiFi te verkrijgen heb je een aangesloten modem/router nodig en een apparaat die geschikt is voor draadloos internet, zoals een smartphone, laptop of draadloze speaker.
Wat kun je doen om je WiFi te verbeteren?
- Bepaal een slimme plek voor je modem
- Houd je apparaten up-to-date
- Kies een goede frequentie
- Zet je WiFi-kanalen op automatisch
- Schaf een WiFi-repeater aan en zorg voor en ‘mesh’ netwerk
We lichten de tips hieronder verder toe.
Bepaal een slimme plek voor je modem
WiFi gebruikt radiogolven. Radiogolven dringen echter niet overal goed doorheen. Gewapend beton, metaal en (spiegel)glas houden radiogolven namelijk tegen. Elektrische apparaten zijn daarnaast ook een grote bron van WiFi-verstoringen. Houd hier rekening mee wanneer je kiest voor de plek van je modem. Zet je modem dus niet achter een apparaat, maar ernaast en zorg bij voorkeur dat er niets voor het modem staat. Dit kan het signaal namelijk aanzienlijk verminderen.
Heb je internet via het kopernetwerk en niet via het glasvezelnetwerk, zorg er dan ook voor dat de kabel van je modem naar het aansluitpunt niet langer is dan 1,5 meter.
Houd je apparaten up-to-date
Een minder goede WiFi-verbinding kan ook te maken hebben met je apparaten. Zorg dat je de met WiFi verbonden apparaten altijd up-to-date houdt door eventuele software updates te installeren. Denk hierbij zowel aan je modem/router, WiFi-repeater, maar ook aan je smartphone of slimme stofzuiger die verbonden is met het WiFi-netwerk. Je apparaten up-to-date houden is overigens ook belangrijk, omdat met de update vaak ook privacy en security risico’s worden gedicht.
De FRITZ!Box is door ons zo ingesteld dat updates automatisch plaatsvinden. Heb je dit handmatig uitgezet of maak je gebruik van een andere modem/router, zorg dan dat je regelmatig de apparatuur update. De WiFi werkt in dit geval volgens de nieuwste inzichten en dat kun je mogelijk direct merken.
Kies de juiste frequentie
De meeste modems kunnen op twee frequenties zenden, namelijk 2,4 GHz en 5 GHz. Lees hier hoe je je FRITZ!Box WiFi-kanaal aanpast.
2,4 GHz wordt het langste gebruikt en wordt daardoor ook door de meeste apparaten gebruikt. Bovendien beschikt deze frequentie over een beperkt aantal kanalen. Apparaten kunnen elkaar zodoende verstoren, waardoor de verbinding trager wordt. Woon je in een dichtbebouwde wijk, dan heb je hier naar alle waarschijnlijkheid nog meer last van. De apparaten uit je omgeving, verstoren dan jouw apparaten en andersom. Welk reikt deze frequentie verder dan de 5Ghz frequentie.
5 GHz geeft bij een goede dekking een snellere verbinding. Bovendien bevat deze frequentie een groter aantal kanalen. De kans op storingen is zodoende kleiner. Helaas is de reikwijdte van 5 GHz minder groot. Het zou dus kunnen zijn dat je een minder WiFi-signaal hebt op zolder, wanneer je modem op de begane grond staat. Voor dichtbebouwde of appartementencomplexen is 5 GHz overigens wel een goede keuze. Het apparaat wat je wilt aansluiten moet deze frequentie alleen wel ondersteunen.
Zet je WiFi-kanalen op automatisch
Je WiFi-kanaal kan op het ene moment drukker zijn dan op een ander moment. Op de drukke momenten merk je dan dat het internet bijvoorbeeld hapert. Gelukkig bestaat er een optie om je modem automatisch het meest rustige of zuivere WiFi-kanaal te laten kiezen. Op de FRITZ!Box staat dit standaard al ingesteld. Heb je een ander modem? Controleer dan de handleiding om te kijken hoe je dit op dat modem instelt.
Schaf een WiFi-versterker aan en zorg voor een 'Mesh' netwerk
Wat is de beste manier om een WiFi-versterker aan te sluiten?
Plaats de WiFi versterker zo dicht mogelijk bij de plek waar je slecht WiFi-bereik hebt. Als je een langere afstand of grote obstakels moet overbruggen. Zorg voor een bekabelde verbinding tussen je WiFi versterker en je modem, door deze aan elkaar te koppelen met een netwerkkabel (UTP).
Moet je een kortere afstand of kleinere obstakels overbruggen, dan kun je de WiFi versterker draadloos gebruiken. Plaats in dit geval de WiFi versterker tussen het modem en de plek waar je slecht WiFi-bereik hebt. Verbind de WiFi versterker draadloos met je modem.
Wil je de ideale locatie voor je repeater vinden? Dan kun je ook gebruik maken van de FRITZ!Wlan App. Klik hier voor instructies de website van AVM.
Maak gebruik van Mesh
Mesh zorgt ervoor dat je modem en WiFi versterker laat samenwerken als één naadloos netwerk. Wanneer je apparaat wisselt van WiFi-gebruik van je modem of WiFi versterker, dan zal deze nooit meer vastlopen dankzij Mesh. Freedom raadt aan om zowel de modem als WiFi versterker van AVM te gebruiken. Dit is de fabrikant van FRITZ!-producten. Mesh is beschikbaar voor de FRITZ!Box met minimaal FRITZ!OS 7, voor WiFi versterkers van FRITZ! en WiFi-compatibele FRITZ!Powerline-producten. Bekijk onderstaand filmpje van AVM voor meer informatie.
Extra tips
Tot slot nog wat extra tips:
Test je WiFi(-bereik)
Gebruik de FRITZ!App WLAN om eenvoudig de verbindingssnelheid van je WiFi op je smartphone of tablet te meten, op verschillende plaatsen in je woning. Je ziet in de app ook gelijk op welk kanaal de WiFi werkt en van welke frequentie (2 GHz of 5 GHz) je gebruikmaakt.
- Download hier in de Play Store van Google de FRITZ!App WLAN voor Android
- Download hier in de Apple Store van Apple de FRITZ!App WLAn voor iOS
Zorg voor een WiFi-gastennetwerk
Maak een WiFi-gastennetwerk aan, zodat je het WiFi-verkeer van jou en je gasten gescheiden houdt. Wanneer je jouw wachtwoord van je WiFi deelt met je gasten, dan krijgen zij ook toegang tot gegevens in het WiFi-netwerk. Bovendien kunnen ze in dat geval vaak gebruikmaken van met het WiFi-verbonden apparaten zoals een Sonos.
Doorloop dit stappenplan om WiFi-toegang voor je gasten aan te zetten.
Kijk uit met openbare WiFi
Openbare WiFi in een café of in de bibliotheek kun je goed gebruiken om te surfen. Ga je persoonlijke gegevens versturen, dan kun je dit beter niet doen via het openbare WiFi-netwerk. Inbrekers kunnen via die weg gemakkelijk vertrouwelijke gegevens achterhalen.
Zet je WiFi uit, wanneer je je huis verlaat
Zet je WiFi-signaal uit op je met WiFi verbonden apparaten, zoals een smartphone, tablet of laptop, zodra je het huis verlaat. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk automatisch op een openbaarnetwerk zit, waar je bijvoorbeeld al eerder op gezeten hebt.
Zet de LAN-poorten op ‘Power Mode’ voor een optimale snelheid
Om energie te besparen kun je de LAN-poorten op ‘Green Mode’ zetten. Dit vertraagt alleen wel de reactiesnelheid bij de poorten. Ben je een fanatieke gamer? Dan kun je de LAN-poorten beter op ‘Power Mode’ zetten.
Doorloop dit stappenplan om de LAN-poorten op Power Mode of Green Mode te zetten.