Welke instellingen heb ik nodig voor mijn eigen modem?

Je kunt bij ons een modem huren die al juist voor je is ingesteld of ervoor kiezen eigen apparatuur te gebruiken om een internetverbinding op te bouwen. Houd er wel rekening mee dat wij geen ondersteuning bieden op het gebruik van eigen apparatuur. Wel kun je altijd terecht op onze community, dagelijks worden hier door abonnees van Freedom kennis en ervaringen gedeeld over uiteenlopende onderwerpen.

Al onze koperverbindingen (DSL) zijn Annex A (POTS/Analoog) verbindingen. Een modem dat uitsluitend Annex B (ISDN/Digitaal) ondersteunt werkt hier niet op. Er zijn geen aparte instellingen voor IPv4 en IPv6.

We hebben 2 soorten glasvezelverbindingen. Dit zijn AON verbindingen en PON verbindingen. Dit zijn 2 verschillende technieken en de apparatuur die hiervoor aangesloten moet worden is niet gelijk. De instellingen om een verbinding te maken zijn wel hetzelfde.

Je krijgt bij een verbinding van Freedom één vast IPv4 adres (/32) en een native IPv6 range (/48). Eventueel kan je ook nog een IPv4 subnet aanvragen.

Onze DNS servers

• dns1.freedom.nl / dns2.freedom.nl
  • IPv4: 185.93.175.43 / 185.232.98.76
  • IPv6: 2a10:3780:2:52:185:93:175:43 / 2a10:3780:2:53:185:232:98:76

Freedom Community
Heb je eigen instellingen die goed werken en wil je die delen of ben je op zoek naar iemand die je kan helpen met de instellingen op je eigen modem, eigen NTU, Media Converter of ONT? Ga naar de Freedom community om mee te praten en mee te helpen.

Instellingen voor je eigen modem/router
Je vindt hieronder:
- Instellingen voor de ADSL-verbindingen
- Instellingen voor de VDSL-verbindingen
- Instellingen voor de glasvezelverbindingen
- Technische specificatie glasvezelverbindingen
- GPON en XGSPON glasvezelverbindingen
- Instellingen voor televisie
- Instellingen voor bellen
- MSS Clamping
- NTU

Instellingen voor de ADSL-verbindingen

Let op: De benaming van de instellingen kunnen iets afwijken van wat hieronder staat.

• Mode: PPPoA
  • Encapsulation : VC-MUX
  • VPI: 8
  • VCI: 48
  • PPP authenticatie: PAP
  • Gebruikersnaam: fake@freedom.nl
  • Wachtwoord: 1234

MTU waarden
    • ETH (interface): 1508
    • VLAN 6: 1508
    • PPPoE: 1500

(Problemen met een MTU van 1500? Gebruik dan MSS clamping, de instellingen zie je onderaan deze pagina)

Instellingen voor de VDSL-verbindingen

Let op: De benaming van de instellingen kunnen iets afwijken van wat hieronder staat.

• Mode: PPPoE
    • VLAN: 6 (802.1Q)
    • PPP authenticatie: PAP
    • Gebruikersnaam: fake@freedom.nl
    • Wachtwoord: 1234

MTU waarden
      • ETH (interface): 1508
      • VLAN 6: 1508
      • PPPoE: 1500

(Problemen met een MTU van 1500? Gebruik dan MSS clamping, de instellingen vindt je onderaan deze pagina)

Instellingen voor de glasvezelverbindingen

Let op: De benaming van de instellingen kunnen iets afwijken van wat hieronder staat.

• Mode: PPPoE
      • VLAN:
        • Standaard: 6 (802.1Q)
        • Het glasvezel Helmond netwerk: 426 (802.1Q)
      • PPP authenticatie: PAP
      • Gebruikersnaam: fake@freedom.nl
      • Wachtwoord: 1234

MTU waarden
      • ETH (interface): 1508 (1510 voor Glasvezel Helmond)
      • VLAN 6 (en 426 voor Glasvezel Helmond): 1508
      • PPPoE: 1500

(Problemen met een MTU van 1500? Gebruik dan MSS clamping, de instellingen vind je onderaan deze pagina)

Technische specificatie glasvezelverbindingen

Specificaties om rekening mee te houden met het uitzoeken van eigen apparatuur voor de glasvezelverbinding:

AON

• 1Gbit (1000Base-BX-10-U)
      • SFP specificaties: TX 1310 nm , RX 1490/1550 nm
      • Type Fiber: singlemode Fiber (9/125) met SC/PC connector (blauw), SC/APC (groen) of LC/APC (groen)
      • SC/PC connector wordt gebruikt bij de FRITZ!Box 5490
      • LC/APC connector wordt gebruikt bij de FRITZ!Box 5530 met AON en GPON SFP module

GPON & XGSPON
        • SC/APC connector wordt gebruikt bij de Huawei Echolife GPON ONT
        • SC/PC connector wordt gebruikt bij de ZTE ZXHN-F601

FTU

Het type connectors op de grondplaat, glasvezelaansluitpunt of FTU hangen of van het type wat er door de netwerkleverancier geleverd is. In alle gevallen gaat het hier wel om SC-connectors.

Let op! Sluit nooit verschillende kleuren connectoren op elkaar aan! Hiermee druk je namelijk de glasvezel kapot. Sluit de connectoren alleen blauw-op-blauw en groen-op-groen aan.

De glasvezel is erg kwetsbaar. Het is daarom ten sterkste af te raden om een eigen router of firewall direct op de inkomende glasvezelverbinding aan te sluiten. Wil je toch je router of firewall direct op de glasvezel aansluiten, gebruik dan een patchcover of gebruik het juiste koppelblokje.

GPON en XGSPON glasvezelverbindingen

KPN verbindingen

Bij GPON & XGSPON glasvezelverbindingen zal er een ONT geplaatst zijn door de netwerkleverancier. Dit is de Nokia G-010G-Q, een Genexis XGS2110 of een Nokia XS-010X-Q.

Delta verbindingen

Bij XGSPON glasvezelverbindingen zal er een ONT geplaatst zijn door de netwerkleverancier. Deze wordt door Guidion geïnstalleerd op verzoek van Delta. Dit is de Nokia XS-010X-Q.

Fiber Operator verbindingen

Bij het Fiber Operator netwerk is dit een Huawei Echolife EG8010H en deze wordt door onze installatiemonteur geplaatst. Wanneer je bij Freedom een modem huurt of koopt krijg je geen ONT, maar een FRITZ!Box 5530 met een GPON SFP module.

Fiber Crew verbindingen

Bij het Fiber Crew netwerk is dit een ZTE ZXHN-F601 en wordt door onze installatiemonteur geplaatst.

De ONT is nodig om verbinding te maken met het PON netwerk. Deze moet dus altijd op de GPON of XGSPON glasvezelverbinding aangesloten zijn.

Modems kunnen aangesloten worden op de ethernetpoort die op deze ONT zit met een UTP kabel. De instellingen voor het modem zijn dan dezelfde als welke bij de instellingen voor de glasvezelverbinding hierboven staan.

Let op! Bij GPON en XGSPON verbindingen is het belangrijk dat er geen AON apparatuur aangesloten zit. Wanneer dit het geval is, is er sprake van tegenlicht. De netwerkleverancier kan dan verbindingen niet leveren of sluiten deze af vanwege overlast die dit kan veroorzaken bij andere aansluitingen op het netwerk.

Instellingen voor televisie

• Router moet DHCP-requests doen op VLAN 4* voor TV.
        • Er moet NAT worden toegepast voor verkeer over VLAN 4*.
        • De statische routes die benodigd zijn, worden doorgegeven via DHCP optie 121
        • De settopboxen hangen in het normale LAN.
        • IGMP snooping of proxying moet worden toegepast op VLAN 4*.
        • RTSP connection tracking module moet ingeschakeld worden mits beschikbaar. Wanneer RTSP connection tracking niet beschikbaar is, kan een destination NAT regel aangemaakt worden richting de IP TV ontvanger.

*Let op! Heb je een glasvezelverbinding via het glasvezel Helmond netwerk? Gebruik dan VLAN 424 i.p.v. VLAN 4 voor televisie.

Instellingen voor bellen

• Gebruikersnaam: De VoIP-gebruikersnaam/Account ID
        • Wachtwoord: Het VoIP-wachtwoord
        • SIP server/proxy: sip.freedom.nl
        • Telefoonnummer: Deze heb je per e-mail ontvangen.

Hoe vind ik mijn VOIP inloggegevens?

MSS Clamping

In enkele gevallen is een MTU waarde van 1500 niet mogelijk. Dan kun je de onderstaande waardes gebruiken.

MSS Clamping op de PPPoE interface met waarde 1448

1500 - 4 - 8 - 40 = 1448
        (MTU - 802.1q - PPPoE - IPv4)

NTU

Heb je nog een NTU van een vorige provider? Deze kan je in veel gevallen gewoon gebruiken voor het verbinden van je glasvezelverbinding. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

(De onderstaande tekst geldt niet voor klanten met een NTU via Glasvezel Helmond of ViberQ).

• Freedom ondersteund NTU's niet, behalve op enkele verbindingen waarbij de netwerkbeheerder de NTU levert (zie regel hierboven).
        • Je bent zelf verantwoordelijk voor vervanging van de NTU wanneer deze defect is geraakt. Op onze community zijn verschillende alternatieven al besproken. Freedom heeft geen vervangende NTU's.
        • Freedom levert modems die direct op de glasvezelverbinding aangesloten kunnen worden. Het huidige modem dat we leveren is de FRITZ!Box 5530.
        • Voor de diagnose van problemen kan de helpdesk vragen om de NTU te vervangen of een modem direct op de glasvezel aan te sluiten.