Welke instellingen heb ik nodig voor mijn eigen modem?

Je kunt bij ons je eigen apparatuur gebruiken om een internetverbinding op te bouwen. Houd er wel rekening mee dat wij hier geen ondersteuning op bieden.

Al onze verbindingen zijn Annex A verbindingen. Een modem dat uitsluitend Annex B (ISDN) ondersteunt werkt hier niet op. Er zijn geen aparte instellingen voor IPv4 en IPv6.

Je krijgt bij een verbinding van Freedom één vast IPv4 adres (/32) en een native IPv6 range (/48).

Onze DNS servers:

• dns1.freedom.nl / dns2.freedom.nl
  • IPv4: 185.93.175.43 / 185.232.98.76
  • IPv6: 2a10:3780:2:52:185:93:175:43 / 2a10:3780:2:53:185:232:98:76

Freedom Community
Heb je eigen instellingen die goed werken en wil je die delen of ben je op zoek naar iemand die je kan helpen met de instellingen op je eigen modem, eigen NTU of Media Converter of ONT? Ga naar de Freedom community om mee te praten en mee te helpen.

Instellingen voor je eigen modem/router
Je vindt hieronder instellingen voor ADSL, VDSL, Glasvezel, GPON, Televisie en MSS Claming.

Instellingen voor de ADSL-verbindingen

Let op: De benaming van de instellingen kunnen iets afwijken van wat hieronder staat.

• Mode: PPPoA
  • Encapsulation : VC-MUX
  • VPI: 8
  • VCI: 48
  • PPP authenticatie: PAP
  • Gebruikersnaam: fake@freedom.nl
  • Wachtwoord: 1234

MTU waarden:

• ETH (interface): 1508
    • VLAN 6: 1508
    • PPPoE: 1500

(Problemen met een MTU van 1500? Gebruik dan MSS clamping, de instellingen zie je onderaan deze pagina)

Instellingen voor de VDSL-verbindingen

Let op: De benaming van de instellingen kunnen iets afwijken van wat hieronder staat.

• Mode: PPPoE
    • VLAN: 6 (802.1Q)
    • PPP authenticatie: PAP
    • Gebruikersnaam: fake@freedom.nl
    • Wachtwoord: 1234

MTU waarden:

• ETH (interface): 1508
      • VLAN 6: 1508
      • PPPoE: 1500

(Problemen met een MTU van 1500? Gebruik dan MSS clamping, de instellingen vindt je onderaan deze pagina)

Instellingen voor de glasvezelverbindingen

Let op: De benaming van de instellingen kunnen iets afwijken van wat hieronder staat.

• Mode: PPPoE
      • VLAN:
        • Standaard: 6 (802.1Q)
        • Het glasvezel Helmond netwerk: 426 (802.1Q)
      • PPP authenticatie: PAP
      • Gebruikersnaam: fake@freedom.nl
      • Wachtwoord: 1234

MTU waarden:

• ETH (interface): 1508 (1510 voor Glasvezel Helmond)
      • VLAN 6 (en 426 voor Glasvezel Helmond): 1508
      • PPPoE: 1500

(Problemen met een MTU van 1500? Gebruik dan MSS clamping, de instellingen vind je onderaan deze pagina)

Specificaties om rekening mee te houden met het uitzoeken van eigen apparatuur voor de glasvezelverbinding:

• 1Gbit (1000Base-BX-10-U)
      • SFP specificaties: TX 1310 nm , RX 1490/1550 nm
      • Type Fiber: singlemode Fiber (9/125) met SC/PC connector (blauw), SC/APC (groen) of LC/APC (groen)
      • SC/PC connector wordt gebruikt bij de FRITZ!Box 5490
      • LC/APC connector wordt gebruikt bij de FRITZ!Box 5530
      • SC/APC connector wordt gebruikt bij de Huawei Echolife GPON ONT

Let op! Sluit nooit verschillende kleuren connectoren op elkaar aan! Hiermee druk je namelijk de glasvezel kapot. Sluit de connectoren alleen blauw-op-blauw en groen-op-groen aan.

De glasvezel is erg kwetsbaar. Het is daarom ten sterkste af te raden om een eigen router of firewall direct op de inkomende glasvezelverbinding aan te sluiten. Wil je toch je router of firewall direct op de glasvezel aansluiten, gebruik dan de meegeleverde patchcover of gebruik het juiste koppelblokje.

GPON & XGSPON glasvezelverbindingen

Bij GPON glasvezelverbindingen zal er een ONT geplaatst zijn (Bij het KPN-netwerk is dit de Nokia G-010G-Q of een Genexis XGS2110, bij het Fiber Operator netwerk is dit een Huawei Echolife EG8010H). Deze is nodig om verbinding te maken met het GPON netwerk. De ONT moet dus altijd op de glasvezelverbinding aangesloten zijn.

Modems kunnen aangesloten worden op de ethernetpoort die op deze ONT zit met een UTP kabel. De instellingen voor het modem zijn dan dezelfde als welke bij de instellingen voor de glasvezelverbinding hierboven staan.

Instellingen voor televisie

• Router moet DHCP-requests doen op VLAN 4 voor TV.
      • Er moet NAT worden toegepast voor verkeer over VLAN 4.
      • Er moeten static routes worden gezet naar 10.10.0.33/32, 185.24.175.0/24 en 185.41.48.0/24 over het op VLAN 4 verkregen gateway IP. Deze routes worden ook via DHCP optie 121 doorgegeven. (Let op. Heb je een verbinding via het glasvezel Helmond netwerk of Fiber Operator? Dan hoef je geen statische routes in te stellen).
      • De settopboxen hangen in het normale LAN.
      • IGMP snooping of proxying moet worden toegepast op VLAN 4.
      • RTSP connection tracking module moet ingeschakeld worden mits beschikbaar. Bij een enkele TV ontvanger kan er ook een Destination NAT regel worden ingesteld.

Let op! Heb je een glasvezelverbinding via het glasvezel Helmond netwerk? Gebruik dan VLAN 424 voor televisie.

Instellingen voor bellen

• Gebruikersnaam: De VoIP-gebruikersnaam/Account ID
        Wachtwoord: Het VoIP-wachtwoord
        SIP server/proxy: sip.freedom.nl
        Telefoonnummer: Deze heb je per e-mail ontvangen.

MSS Clamping

In enkele gevallen is een MTU waarde van 1500 niet mogelijk. Dan kun je de onderstaande waardes gebruiken.

MSS Clamping op de PPPoE interface met waarde 1448

(MTU - 802.1q - PPPoE - IPv4)